Fenomenul de bullying este din ce în ce mai prezent în România și din păcate, procentele sunt în continuă creștere, semn că sistemul local nu funcționează deloc cum trebuie. Rezultatele sunt datorate multor factori: educația primită de către părinți, lipsa de implicare din partea profesorilor, lipsa de experiență a cadrelor didactice, dar și un sistem viciat, care nu pune accent pe sănătatea mintală a copiilor din România.
Rezultatele pentru anul 2023 sunt îngrijorătoare:
- România se situează pe locul 3 la bullying în clasamentul de 42 de țări al OMS;
- 40% dintre copii afirmă că au fost jigniți de către un alt copil de o vârstă cu ei sau mai mare;
- Ponderea fetelor care afirmă că au fost jignite pe internet este cu 12% mai mare decât a băieților;
- 20% dintre copiii care au fost jigniți pe Internet/social media spun că asta se întâmplă cel puțîn o dată pe săptămână.
Dacă la începutul anului 2020, școlile reprezentau singurul loc în care fenomenul de bullying era prezent, la finalul anului 2023, acesta împarte podiumul cu social media, mai precis cu rețelele de socializare, unde realitatea este trunchiată și idealizată. Încet, încet, accesul la resurse transformă copilul sau adolescentul într-o altă versiune, una diferită de realitatea sa și de cele mai multe ori, o versiune mult mai rea.
Modul incognito determină copiii să încerce lucruri noi și să se transpună în alte persoane, uneori unele care se cred superioare și care dețin instrumentele necesare pentru a insufla panică, durere și un sentiment de inferioritate către alții. Din această cauza, educația și comunicarea în familie sunt esențiale pentru a împiedica acest tip de atitudine, iar această formare trebuie făcută din timp în sistemul de educație.
În acest sens, multe organizații din România încep pregătirea celor mici încă de la grădinițe, unde pun la dispoziție kit-uri personalizate pentru fiecare tip de comportament în parte. Acestea constituie instrumente educaționale specifice, care promit rezultate favorabile în timp și care trebuie să reprezinte un pas înainte în lupta împotriva bullying-ului.
Cu ajutorul lor, exprimarea emoțiilor în mod pozitiv se realizează mult mai ușor, iar cei mici înțeleg ce anume au de făcut și cum să gestioneze relația cu cei din jur. Este insuflată empatia încă de la o vârstă fragedă, iar aceste materiale îi ajută să vizualizeze cum anume au de făcut și cum. În plus, și părinții sunt ajutați să explice mai bine copiilor cum să se comporte într-un colectiv și cum să se implice în activități împotriva tachinării și al bullying-ului. Studiul preliminar a fost derulat pe un eșantion de 300 de specialiști (educatori, consilieri, directori) incluși în program și 2315 părinți.
Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România:
“Transmitem copiilor niște valori care vor pune baza comportamentului lor toată viața: toleranță, grijă, respect, curaj, lucruri pe care și ei trebuie să le învețe, dar și părinții lor, și educatorii. Noi asigurăm trainingul gratuit, kiturile sunt și ele oferite. Avem acum 60 de grădinițe, 400 de grupe, toate grupele deja au primit kiturile, am pregătit și 600 de specialiști din aceste grădinițe, care vor lucra cu copiii, avem un număr de 8.800 de copii și familiile lor, care sunt incluse în acest program în acest an școlar.”
Surse articol: