You are currently viewing Cum să vorbiți cu copilul atunci când acesta devine victima bullying-ului?

Cum să vorbiți cu copilul atunci când acesta devine victima bullying-ului?

Departe de a fi considerat un mit, bullying-ul este o realitate cruntă, prezentă de mulți ani în România. Un fenomen ce ia amploare pe zi ce trece, violența fizică și verbală printre copii și adolescenți are consecințe grave, traumatizante, care se vindecă foarte greu.

Haide să ne aducem aminte ce este bullying-ul și prin ce anume se manifestă.

Ce este bullying-ul?

Bullying este un comportament intenționat, prin care victima considerată vulnerabilă este rănită, persecutată și intimidată în diferite forme. Acest comportament este unul considerat superior pentru bully și inferior pentru persoana aflată în suferință, pentru că este percepută ca fiind diferită sau instabilă emoțional.

Fenomenul bullying are trei caracteristici:

  1. Intenționat – agresorul are ca intenție să rănească;
  2. Repetat – aceeași persoană este rănită în mod repetat și este aleasă cu un anumit scop.
  3. Dezechilibrul de forţe – victima este percepută ca fiind vulnerabilă, slabă și nu se poate apăra singură.

Deși uneori pare greu de crezut, o bună comunicare cu copilul poate face diferența între un copil sigur și unul hărțuit, pentru că împreună cu acesta, poate identifica de la început semnele bullying-ului și îl putem ajuta să le semnaleze corespunzător.

Ce anume trebuie să facă un părinte?

  • Vorbiți sincer și deschis cu copilul Dvs. fără a-i ascunde adevărul și fără a denatura efectele negative, în cazul în care acesta ascunde ceva.
  • Informați-vă copilul cu privire la bullying și ajutați-l pentru a putea identifica corect semnele acestui fenomen.
  • Încurajați copilul să fie sincer cu cei din jur și în cazul în care vede ceva asemănător că se întâmplă altcuiva, să vorbească cu învățătorul sau profesorul, astfel încât lucrurile să nu denatureze.
  • Inspirați copilul prin acțiuni drept propriul exemplu și încercați să îi clădiți încă de la început încrederea în sine, pentru a nu ceda unor vorbe urâte spuse de alți copii. Atunci când cel mic începe să creadă ceea ce aude, atunci începe adevăratul fenomen de bullying asupra psihicului său.

 

Semnele bullying-ului

Semnele de bullying asupra copilului sunt multe, însă cele de mai jos sunt principalele elemente ce trebuie analizate:

  • Nu își mai dorește să meargă la școală
  • Devine nervos și anxios
  • Îi scad performanțele la învățătură
  • Nu doarme bine și are constant coșmaruri
  • Începe să vorbească urat sau evită să comunice

Evident, nu doar părintele este singurul responsabil pentru ceea ce se întâmplă, însă este elementul de la care pornește firea copilului și cel care poate face diferența între un copil bun și unul agresiv. Unitatea de învățământ trebuie să lucreze împreună cu părinții și să se asigura că ia măsurile necesare pentru oferi un loc de studio sănătos și fără violență. La nivel înalt, se doresc luate alte măsuri mult mai clare și mai restrictive, care să elimine fenomenul de bullying și să permită copiilor să studieze și să se dezvolte într-un mediu armonios. Sunt propuse înființarea unor grupuri de acțiune anti-bullying din care vor face parte directorul unitățîi de învățământ, profesorul consilier școlar, trei cadre didactice formate în problematica violenței, inclusiv a violenței psihologice-bullying, plus doi sau mai mulți reprezentanți ai elevilor și reprezentanți ai părinților. Aceasta este structura pe care orice unitate de învățământ trebuie să o adopte și se fac demersuri importante către Ministerul Învățământului în acest sens.

 

 

 

Surse:

https://www.unicef.org/romania/ro/pove%C8%99ti/cum-s%C4%83-vorbi%C8%9Bi-cu-copilul-dumneavoastr%C4%83-despre-bullying