You are currently viewing Proiect online – Prevenirea bullying-ului în mediu online

Proiect online – Prevenirea bullying-ului în mediu online

Până pe 22 mai, profesorii se pot înscrie pe platforma qie.ro, acolo unde se organizează o inițiativă extrem de interesantă, ce își propune să combată bullying-ul din școli. Bullying-ul este o problemă actuală şi afectează o mulţime de copii. În aceste condiţii, Asociaţia HoltIS şi UNICEF România invită cadrele didactice şi elevii din întreaga ţară să participe la Lecţia Naţională: „Prevenirea Bullying-ului în mediul şcolar”, un eveniment pe modelul „Cea mai mare lecţie din lume”.

Acest program are ca scop prevenirea și combaterea bullying-ului în rândul elevilor, dar și creșterea nivelului de conștientizare al profesioniștilor cu privire la consecințele dure ale fenomenului de bullying.

Scopul proiectului în școli

Bullying-ul este un comportament intenționat, prin care victima considerată vulnerabilă este rănită, persecutată și intimidată în diferite forme. Acest comportament este unul considerat superior pentru bully și inferior pentru persoana aflată în suferință, pentru că este percepută ca fiind diferită sau instabilă emoțional.

Orice profesor se poate înscrie la această inițiativă. Pot să provină din toate ciclurile educaționale, iar după înscriere, profesorii pot să descarce materiale și pot organiza o activitate în perioada 8 mai – 24 mai, activitate care să aibă în vedere prevenirea bullying-ului. Profesorii care vor participa la acest proiect pot află, prin intermediul materialelor puse la dispoziție, cum să identifice corect situațiile de violență și unde să găsească ajutorul necesar în asemenea situații.

Luminița Costache, specialist în educație în cadrul UNICEF:

“Bullying-ul este o problemă globală, nu este doar în România și atunci orice acțiune care își propune să prevină și să reducă fenomenul bullying-ului este binevenită. OECD a făcut un studiu și a reuși că România este una dintre ţările cu cel cu cel mai ridicat nivel de bullying. 12% dintre ținerii de 15 ani au declarat că au fost victime ale bullying-ului, iar noi am făcut un sondaj și 47% dintre copiii și tinerii din România au declarat că au fost victime ale cyberbullying-ului.” 

Efectele bullying-ului in scoli

Pentru cei care inca nu constientizeaza efectele grave ale acestui fenomen, haide sa facem o scurta recapitulare, pentru a intelege exact care sunt consecintele bullying-ului.

Există mai multe tipuri de efecte psihologice ale bullying-ului, atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Pe termen scurt, aceastea se pot stopa cu ajutorul familiei sau a prietenilor aproapiati, însă efectele pe termen lung lasă urme adânci și victima are nevoie de terapie mult timp.

Victimei îi va fi afectată stima de sine, încrederea în propriile forțe, încrederea în cei din jur și poate manifesta timiditate și introversiune. De asemenea, pot apărea: atacuri de panică, episoade de anxietate, dezvoltarea unor fobii, depresii, diverse somatizări, comportamente autopunitive și, în cele mai grave situații, tentative de suicid.

Efectele psihologice asupra victimei pot fi grupate în patru categorii:

  • Efecte emoționale: nivel crescut de anxietate și de depresie, stimă de sine scăzută. Una dintre cele mai grave consecințe ale bullying-ului o reprezintă riscul de suicid.
  • Efecte sociale: refuzul de a merge la scoală, dezvoltarea unor atitudini negative fata de scoală, număr foarte mic de prieteni.
  • Efecte cognitive: participarea redusă la ore, motivație scăzută pentru învățare, dificultăți de concentrare.
  • Efecte fizice: vătămări fizice, tulburări ale somnului, lipsa apetitului alimentar, prezența tulburărilor psihosomatice (dureri de stomac, dureri de cap).

 

Surse:

https://www.romania-actualitati.ro/stiri/romania/proiect-pentru-profesori-prevenirea-bullying-ului-in-mediul-scolar-id192488.html