You are currently viewing Ziua Internațională antibully-ing în școlile din România
Ziua Internațională antibully-ing în școlile din România

Ziua Internațională antibully-ing în școlile din România

Bullying este un comportament intenționat, prin care victima considerată vulnerabilă este rănită, persecutată și intimidată în diferite forme. Acest comportament este unul considerat superior pentru bully și inferior pentru persoana aflată în suferință, pentru că este percepută ca fiind diferită sau instabilă emoțional. România se situează pe locul 3 la bullying în clasamentul de 42 de țări al OMS și aparent, în 2024 situația se va agrava pentru că nu există momentan un cadru legislativ care să apere victimele acestui fenomen.

  • 3 din 10 copii sunt excluși din grupul de colegi;
  • 3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi;
  • 1 din 4 copii este umilit în fața colegilor.

UNESCO a ales prima zi de joi din luna noiembrie a fiecărui an să fie Ziua Internațională împotriva Violenței și Bullying-ului la Școală, aici întrând inclusiv cyberbullying. Potrivit Legii nr. 198/2023, în şcoală sunt interzise violența verbală, fizică, psihologică (numită „bullying”), emoțională, sexuală, socială, culturală sau cibernetică.

Ce își dorește UNESCO să realizeze prin această acțiune?

În această zi, UNESCO dorește să reamintească tuturor victimelor bullying-ului că nu sunt singure. Întreaga comunitate internațională le susține și le este alături. Este timpul să punem capăt acestui flagel global o dată pentru totdeauna. Este timpul să facem acest lucru împreună” declară UNESCO într-un interviu recent.

În primul rând, se dorește stoparea imediată a orice formă de violență și în timp, eradicarea acestui fenonem. În acest sens, o inițiativă extrem de eficientă a fost înființarea în România a Telefonului Copilului, cu număr gratuit la 116 111. Acest ONG pune la dispoziție tuturor o linie sigură prin care se oferă asistență la nivel național. Foarte multe cazuri au fost rezolvare prin intervenția promptă a oamenilor care doresc să ajute. Aici nu există bariere sau judecată, ci doar victime care își exprimă temerile și cer ajutorul. Această linie a fost înființată acum 17 ani în urmă și a primit nu mai mult de 2.000.000 de apeluri.

Gabriela Malalouf, psihoterapeut: ”Bullying-ul este simplu, este o luptă pentru putere. Vrem să arătăm cine e cel mai bun, cine e șeful și atunci el începe de la un simplu conflict sau de la o simplă tatonare. Și întru în clasă și arunc cu vorbe în stânga și-n dreapta și văd cine are o reacție, o reacție care să mă satisfacă pe mine. Măsurile sunt întotdeauna în responsabilitatea adultului. El trebuie să vădă de unde vine, de ce este victimizat copilul, de ce se simte și are atitudine de victimă.”

La nivel global, 1 din 2 copii cu vârsta cuprinsă între 11-18 ani chestionați în 11 țări europene, 6 din 10 copii cu vârsta cuprinsă între 13-17 ani din SUA și 1 din 3 elevi de școală primară și gimnazială chestionați în Africa de Sud au raportat că au fost hărțuiţi cibernetic.

Surse:

https://tvrinfo.ro/4-noiembrie-ziua-interna-ionala-impotriva-violen-ei-i-bullyingului-in-coala-inclusiv-a-har-uirii-cibernetice-100-000-de-copii-i-adolescen-i-romani-suna-anual-la-116-111_893931/

https://basilica.ro/prima-joi-din-noiembrie-este-ziua-internationala-impotriva-violentei-si-bullying-ului-in-scoli/

https://www.euronews.ro/articole/ziua-internationala-a-nonviolentei-in-scoli-in-romania-unul-din-doi-copii-a-decla