Există mai multe tipuri de efecte psihologice ale bullying-ului, atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Pe termen scurt, aceastea se pot stopa cu ajutorul familiei sau a prietenilor aproapiati, însă efectele pe termen lung lasă urme adânci și victima are nevoie de terapie mult timp.
Victimei îi va fi afectată stima de sine, încrederea în propriile forțe, încrederea în cei din jur și poate manifesta timiditate și introversiune. De asemenea, pot apărea: atacuri de panică, episoade de anxietate, dezvoltarea unor fobii, depresii, diverse somatizări, comportamente autopunitive și, în cele mai grave situații, tentative de suicid.
Efectele psihologice asupra victimei pot fi grupate în patru categorii:
- Efecte emoționale: nivel crescut de anxietate și de depresie, stimă de sine scăzută. Una dintre cele mai grave consecințe ale bullying-ului o reprezintă riscul de suicid.
- Efecte sociale: refuzul de a merge la scoală, dezvoltarea unor atitudini negative fata de scoală, număr foarte mic de prieteni.
- Efecte cognitive: participarea redusă la ore, motivație scăzută pentru învățare, dificultăți de concentrare.
- Efecte fizice: vătămări fizice, tulburări ale somnului, lipsa apetitului alimentar, prezența tulburărilor psihosomatice (dureri de stomac, dureri de cap).